
SUCCESIUNEA ◦ REGULI ȘI EXCEPȚII
Succesiunea este modul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
Dezbaterea procedurii succesorale se realizează la notar, în situația în care moștenitorii se înțeleg, sau litigios, în fața instanței de judecată, dacă există neînțelegeri între moștenitori.
În această a doua situație, în care apar neînțelegeri între moștenitori și succesiunea nu se poate dezbate notarial, este necesar ajutorul unui avocat specializat în succesiuni.
În cuprinsul Codului Civil se regăsesc atât reglementări generale, cât și reglementări speciale privind calitatea de moștenitor, întinderea drepturilor care li se cuvin moștenitorilor și reglementări privind masa succesorală.
Parcurgerea labirintului legislativ ce vizează succesiunea este dificil de realizat fără îndrumare de specialitate.
Un avocat specializat în succesiuni vă poate aduce lămuririle necesare și vă poate reprezenta interesele în fața instanței, unde pe lângă cunoștiințele specifice succesiunii trebuie stăpânite și cunoștiințele procedurale specifice unui astfel de litigiu.
Moștenirea este de două feluri: cea legală care stabilește prin dispoziții legale reguli clare privind drepturile rudelor defunctului și soțului supraviețuitor și moștenirea testamentară, prin care defunctul își exprimă dorința cu privire la persoanele care îl vor moșteni și cu privire la averea pe care o lasă moștenire.
Un avocat de succesiuni cunoaște însă aspecte care trebuie avute în vedere, care trebuie aduse la cunoștința instanței.
La culegerea moștenirii participă întotdeauna soțul supraviețuitor alături de rudele defunctului.
Rudele sunt împărțite în patru categorii, iar drepturile acestora diferă de la o categorie la alta.
Astfel, există clasa descendenților (copii, nepoți, strănepoți, etc.), clasa ascendenților privilegiați (părinții), clasa colateralilor privilegiați (frații și surorile) și clasa colateralilor ordinari (unchi, mătuși, verișori).
Soțul moștenește alături de fiecare categorie de rude în parte, însă cota soțului diferă în funcție de categoria de rude cu care vine în concurs pentru că cele patru categorii vin la moștenire în ordine, existența unei categorii excluzându-le pe cele ulterioare.
Avocatul de succesiuni poate urmări și poate lămuri toate aceste aspecte astfel încât drepturile dumneavoastră să fie respectate.
În ceea ce privește moștenirea testamentară, aceasta implică existența unui testament prin care o persoană își împarte averea după cum dorește, însă avocatul de succesiuni cunoaște limitele în care testatorul poate dispune de averea sa, cu respectarea limitelor stabilite de lege pentru o categorie specială de moștenitori, și anume moștenitorii rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt o categorie de moștenitori cărora legea le stabilește o parte din patrimoniul defunctului, numită rezervă succesorală, chiar în contra dispozițiilor testamentare.
Moștenitorii rezervatari sunt soțul supraviețuitor, descendenții și părinții și ei vin la moștenire chiar contrar dispozițiilor testamentare dacă testamentul a fost întocmit cu nesocotirea rezervei succesorale.
Avocatul de succesiuni cunoaște care este ordinea venirii la moștenire, care este cota de participare și dacă testamentul este anulabil sau nu.
După cum am arătat, dispozițiile legale privind modalitatea concretă de dezbatere a succesiunii reprezintă un labirint juridic, greu de parcurs fără ajutor de specialitate deoarece fără experiența unui avocat succesiuni se pot pierde drepturi garantate de lege, dar nevalorificate în contextul unui litigiu.
De asemenea, în cazul unui litigiu este important de cunoscut că sunt aplicabile și anumite dispoziții specifice procedurale, termene de respectat, excepții de invocat.
Toate aceastea pot fi realizate în mod profesionist doar cu ajutorul unui avocat specializat în succesiuni.
Echipa noastră de avocați specializați în Drept Succesoral vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE