
SUCCESIUNEA ◦ REGULI ȘI EXCEPȚII
Succesiunea este modul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
Dezbaterea procedurii succesorale se realizează la notar, în situația în care moștenitorii se înțeleg, sau litigios, în fața instanței de judecată, dacă există neînțelegeri între moștenitori.
În această a doua situație, în care apar neînțelegeri între moștenitori și succesiunea nu se poate dezbate notarial, este necesar ajutorul unui avocat specializat în succesiuni.
În cuprinsul Codului Civil se regăsesc atât reglementări generale, cât și reglementări speciale privind calitatea de moștenitor, întinderea drepturilor care li se cuvin moștenitorilor și reglementări privind masa succesorală.
Parcurgerea labirintului legislativ ce vizează succesiunea este dificil de realizat fără îndrumare de specialitate.
Un avocat specializat în succesiuni vă poate aduce lămuririle necesare și vă poate reprezenta interesele în fața instanței, unde pe lângă cunoștiințele specifice succesiunii trebuie stăpânite și cunoștiințele procedurale specifice unui astfel de litigiu.
Moștenirea este de două feluri: cea legală care stabilește prin dispoziții legale reguli clare privind drepturile rudelor defunctului și soțului supraviețuitor și moștenirea testamentară, prin care defunctul își exprimă dorința cu privire la persoanele care îl vor moșteni și cu privire la averea pe care o lasă moștenire.
Un avocat de succesiuni cunoaște însă aspecte care trebuie avute în vedere, care trebuie aduse la cunoștința instanței.
La culegerea moștenirii participă întotdeauna soțul supraviețuitor alături de rudele defunctului.
Rudele sunt împărțite în patru categorii, iar drepturile acestora diferă de la o categorie la alta.
Astfel, există clasa descendenților (copii, nepoți, strănepoți, etc.), clasa ascendenților privilegiați (părinții), clasa colateralilor privilegiați (frații și surorile) și clasa colateralilor ordinari (unchi, mătuși, verișori).
Soțul moștenește alături de fiecare categorie de rude în parte, însă cota soțului diferă în funcție de categoria de rude cu care vine în concurs pentru că cele patru categorii vin la moștenire în ordine, existența unei categorii excluzându-le pe cele ulterioare.
Avocatul de succesiuni poate urmări și poate lămuri toate aceste aspecte astfel încât drepturile dumneavoastră să fie respectate.
În ceea ce privește moștenirea testamentară, aceasta implică existența unui testament prin care o persoană își împarte averea după cum dorește, însă avocatul de succesiuni cunoaște limitele în care testatorul poate dispune de averea sa, cu respectarea limitelor stabilite de lege pentru o categorie specială de moștenitori, și anume moștenitorii rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt o categorie de moștenitori cărora legea le stabilește o parte din patrimoniul defunctului, numită rezervă succesorală, chiar în contra dispozițiilor testamentare.
Moștenitorii rezervatari sunt soțul supraviețuitor, descendenții și părinții și ei vin la moștenire chiar contrar dispozițiilor testamentare dacă testamentul a fost întocmit cu nesocotirea rezervei succesorale.
Avocatul de succesiuni cunoaște care este ordinea venirii la moștenire, care este cota de participare și dacă testamentul este anulabil sau nu.
După cum am arătat, dispozițiile legale privind modalitatea concretă de dezbatere a succesiunii reprezintă un labirint juridic, greu de parcurs fără ajutor de specialitate deoarece fără experiența unui avocat succesiuni se pot pierde drepturi garantate de lege, dar nevalorificate în contextul unui litigiu.
De asemenea, în cazul unui litigiu este important de cunoscut că sunt aplicabile și anumite dispoziții specifice procedurale, termene de respectat, excepții de invocat.
Toate aceastea pot fi realizate în mod profesionist doar cu ajutorul unui avocat specializat în succesiuni.
Echipa noastră de avocați specializați în Drept Succesoral vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

PUNCTAJUL TRAUMATOLOGIC
În data de 7 septembrie 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Președintelui ASF și al Ministrului Sănătății nr. 1/2293/2022 privind stabilirea despăgubirii pentru persoanele care au suferit în urma accidentelor auto.
Emiterea acestui Ordin este așteptată încă de la intrarea în vigoare a Legii nr.132/2017 (12.06.2017) care la art.22 alin.5 lit. (a) prevede că: „Stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă se realizează pe baza următoarelor criterii generale de evaluare: a) despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii persoanelor se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sănătăţii şi A.S.F., în baza punctajului comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” Bucureşti.”
Intrarea în vigoare a Ordinului nr.1/2293/2022 creează premisele pentru aplicabilitate în cadrul regularizării dosarelor de daună RCA a dispozițiilor art.22 din Legea nr.132/2017 referitoare la criteriile generale de evaluare a despăgubirilor datorate victimelor accidentelor rutiere de către asigurătorii din România care practică asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.
Anexa la Ordinul nr.1/2293/2022 conține „Punctajul traumatologic în caz de vătămare a integrității corporale și a sănătății persoanelor în urma producerii accidentelor de autovehicule”.
Necesitatea elaborării acestui punctaj s-a născut din necesitatea de a oferi asigurătorului RCA o bază de calcul a despăgubirii, care să prezinte anumite elemente de obiectivitate, în condițiile în care în legislația din România nu se regăsește niciun criteriu de comensurare a întinderii prejudiciului corporal. Daunalitatea asociată punctajului se referă numai la atingerile ce se produc în plan personal, nepatrimonial. Cu alte cuvinte, acest punctaj ajută doar la calculul daunelor morale asociate vătămării corporale.
Dezideratul urmărit la emiterea Ordinului nr.1/2293/2022 este acela de a cuantifica cu ajutorul acestui punctaj gradul în care este afectată capacitatea individului de a funcționa normal în societate. Cu cât acest punctaj va reflecta mai exact măsura în care sănătatea și integritatea corporală a victimei a fost afectată, cu atât mai adecvată va fi despăgubirea prin mijloace bănești a prejudiciului corporal suferit.
Cu toate acestea, Legea nr.132/2017 prin art.22 alin. 1 litera (c) valoarea unui punct traumatic, prin raportare la dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la data producerii accidentului, realizând în acest fel o corelație între nivelul compensării suferințelor fizice și psihice indurate de victimă și nivelul de trai al țării de origine. Corelația cu acest element extrinsec încalcă principiul reglementat în art. 14 CEDO, respectiv garantarea nediscriminării. De asemenea, vine în contradicție cu dispozițiile considerentului nr.20 al Directivei 2009/103/CE: „Victimelor accidentelor de circulație cauzate de autovehicule ar trebui să li se garanteze un tratament comparabil, indiferent de locul în care are loc accidentul pe teritoriul Comunității.”
Este imperios necesar ca expertul evaluator să aibă o poziție neutră, să efectueze o estimare justă și completă a leziunilor posttraumatice și a eventualelor consecințe posttraumatice pe aparate și sisteme.
Pentru a asigura o aplicare cât mai adecvată a punctajului traumatologic la cazul concret, legiuitorul a prevăzut în Ordinul Nr.1/2293/2022, la art. 4 alin.1 obligativitatea examinării clinice a persoanei prejudiciate printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare şi se identifică aspectele clinice şi paraclinice, morfologice şi funcţionale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule.
Totuși, legea nu prevede condițiile în care se va efectua acest examen clinic, ce condiții trebuie să îndeplinească locația respectivă sau dacă expertul evaluator se poate deplasa la locuința victimei.
Deși examenul clinic este absolut necesar pentru o corectă identificare a persoanei prejudiciate corporal, în practică această cerință va îngreuna și va întârzia procedura de evaluare, mai ales în cazul persoanelor grav vătămate, imobilizate la pat sau cu mobilitate redusă, cărora le va fi greu sau chiar imposibil să se prezinte la sediul expertului evaluator. În plus, dacă va opta pentru obținerea la inițiativa sa a Raportului de evaluare de medicină de asigurări va fi nevoit să achite costurile aferente, pe care – în lipsa unei reglementări exprese – nu va avea posibilitatea de a le recupera pe cale amiabilă, odată cu încasarea despăgubirii.

CRIMINALITATEA “GULERELOR ALBE” (WHITE COLLAR CRIMINALITY)
Criminalitatea gulerelor albe se referă la infracțiuni motivate financiar săvârșite de persoane cu un statut social bine determinat, demnitari, oameni de afaceri.
Corupția este un fenomen social apărut încă din cele mai vechi timpuri, fiind unul dintre cele mai grave tipuri de folosire abuzivă a funcției deținute.
Corupția nu înseamnă numai darea de mită, luarea de mită, traficul de influență sau primirea de foloase necuvenite, ci include și rețele de indivizi, grupuri și organizații între care există anumite legături prin care sunt realizate interese comune.
Corupția s-a dezvoltat în mai multe ramuri de activitate, cuprinzând astăzi sistemul administrației publice, sistemul politic cât și domeniul afacerilor.
Conceptul de lucrător cu gulere albe derivă mai degrabă din sociologie decât din criminologie.
În sociologie, un lucrător cu gulere albe este, în general, un angajat administrativ.
Utilizarea termenului de “crimă cu gulere albe” este oarecum contrară utilizării termenului de “muncitor cu guler alb”, deoarece conceptul se referă în mod explicit la infractorii cu statut social relativ ridicat.
“Criminalitatea cu gulere albe” ar putea fi mai bine descris astăzi în termenii conceptului de “criminalitate corporativă”.
Deși la început termenul avea un sens restrâns, acesta a evoluat către criminalitatea profesionala, concept care se refera la toate activitățile ilicite orientate spre profit, realizate prin mijlocirea sau in legatura cu profesia făptuitorului.
În știința criminologică, însă, termenul rămâne ambiguu și controversat.
Criminalitatea ,,gulerelor albe” se produce cel mai frecvent, prin prezentarea eronată a situației financiare a întreprinderilor, prin manipularea bursei și mituirea persoanelor publice în scopul de a asigura contracte avantajoase, prin mita care se dă pentru realizarea unor tranzacții comerciale, deturnarea de fonduri financiare și folosirea lor în alte scopuri ce vizează încălcarea legii, cât și practicarea pe scară largă a bancrutei frauduloase.
Investigarea cazurilor din sfera „white collar” sunt de o complexitate extrem de ridicată, cele mai des întâlnite infracțiuni fiind corupția publică, spălarea banilor, frauda corporativă, frauda de valori mobiliare și mărfuri, frauda ipotecară, frauda instituțiilor financiare, frauda bancară și delapidarea „încălcări ale legii electorale, fraude de marketing în masă și fraudă în domeniul sănătății.
Activitatea de urmărire penală desfășurată în cercetarea infracțiunilor din sfera „white collar” integrează analiza informațiilor, cu investigații asupra activităților criminale.
În țara noastră, majoritatea infracțiunilor ce intră sub incidența acestui concept sunt: luarea de mită prevăzută de art. 289 Cod Penal și darea de mită prevăzută de art. 290 Cod Penal, traficul de influență prevăzută de art. 291 Cod Penal și cumpărarea de influență prevăzută de art. 292 Cod Penal, evaziunea fiscală, cât și spălarea banilor.
De cele mai multe ori aceste infracțiuni sunt săvârșite de către oameni politici cu funcții înalte în aparatul de stat precum și de oameni de afaceri.

ASIGURĂRILE AUTO ȘI DESPĂGUBIRILE ACORDATE ÎN URMA ACCIDENTELOR RUTIERE
Comisia Europeană a publicat politica UE pentru siguranță rutieră 2021-2030, o strategie integrată de măsuri ce urmărește să înjumătățească numărul deceselor și vătămărilor corporale grave din Europa până în anul 2030.
La nivelul Uniunii Europene, Suedia are cea mai mică incidență a victimelor din accidente rutiere (18 victime la 1 milion de locuitori) în timp ce România are rată cea mai mare (85 de decese la 1 milion de locuitori), deși între 2010 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 36%.
Prin urmare, frecvența ridicată a accidentelor grave ne determină să fim foarte atenți la drepturile victimelor accidentelor rutiere, la normele RCA și la Codul Rutier, legislație ce este în continuă schimbare și care este greu de urmărit fără asistența de specialitate a unui avocat specializat în accidente rutiere.
Totodată, conducerea vehiculelor care nu sunt asigurate reprezintă o problemă tot mai mare în UE.
În situația mai puțin plăcută în care ați fost victima unui accident rutier și ați suferit daune auto sau diverse vătămări, cunoașterea drepturilor de care beneficiați este deosebit de importantă astfel că este necesar să apelați la un avocat de daune auto și despăgubiri vătămare, la un avocat care cunoaște foarte bine domeniul asigurărilor (RCA și CASCO), care să vă îndrume și care să vă ajute să obțineți repararea prejudiciilor suferite.
Accidentele rutiere se pot solda cu daune materiale, daune morale, cu vătămări corporale sau chiar cu decesul victimelor. Toate aceste daune trebuie să fie acoperite, plătite de asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA), iar un avocat specializat în daune RCA cunoaște modalitățile optime prin care să determine asigurătorul să acopere prejudiciile suportate.
Despăgubirile constau în daune materiale (reparația sau înlocuirea autoturismului, cheltuieli cu refacerea sănătății, pierdere de venit etc.) și daune morale.
În cazul extrem de grav al decesului unui șofer sau pasager, persoanele apropiate acestuia pot, de asemenea, solicita despăgubiri. Și în această situație este de preferat să lăsați un avocat cu experiență în despăgubiri deces să se ocupe de toată birocrația și de rezolvarea tuturor aspectelor juridice.
În privința daunelor morale, în funcție de o lungă serie de criterii (cum ar fi numărul de zile de îngrijiri medicale stabilite de medicul legist, gravitatea vătămării, consecințele acesteia în planul vieții dvs. sociale, familiale, profesionale), acestea se acordă de către asigurătorul RCA sau, în caz de neînțelegere cu acesta, de către instanța civilă sau penală. Astfel, dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul asiguratorului RCA, un avocat daune RCA poate obține pentru dumneavoastră o despagubire echitabilă.
Asistența și consultanța juridică a unui avocat specializat în daune auto, cu experiență considerabilă în materie de asigurări auto, are un rol determinant în parcurgerea tuturor etapelor necesare astfel încât interesele victimelor accidentelor rutiere să fie protejate, iar despăgubirile obținute să fie la nivelul așteptărilor.
Demersurile necesar a fi parcurse sunt specifice fiecărei situații în parte, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a apela la serviciile unui avocat specializat în daune auto, asigurări și despăgubiri accidente rutiere.
Experiența unui avocat specializat în daune auto, asigurări și despăgubiri accidente rutiere este esențială în obținerea reparațiilor pagubelor suferite.
Avocații specializați în reprezentarea victimelor accidentelor rutiere pot gestiona dosare simple sau dosare complexe, cu mai mulți vinovați, cu mai multe victime, asistând și reprezentând clienții inclusiv în fața instanțelor de judecată.
Este important ca victimele unui accident rutier sau moștenitorii acestora să își cunoască toate drepturile înainte de începerea oricărui demers, astfel că este de preferat să apelați la asistența juridică a unui avocat specializat încă din fazele incipiente ale producerii accidentului.
Oricât de neprevăzute și oricât de neplăcute sunt accidentele, acestea se întâmplă, iar compania de asigurări trebuie să răspundă pentru toate prejudiciile materiale și morale suferite.
Echipa noastră de avocați specializați în asigurări, daune auto și despăgubiri accidente rutiere vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENȚA MARIJUANEI. În cât timp se elimină canabisul din organism?
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Drogurile au capacitatea de a induce o serie de simptome fizice și mentale ce variază în funcție de tipologia drogului ingerat. Diferențele dintre aceste substanțe se reflectă și în modul în care intră și ies din organism.
Timpul în care un drog este eliminat poate fi afectat de anumiți factori, spre exemplu metabolism, greutate corporală și hidratare, dar este afectat și de cantitatea și frecvența consumului de droguri.
Detectarea drogurilor se poate face într-o varietate de moduri, inclusiv sânge, urină, păr și respirație expirată.
Marijuana, cunoscută și sub denumirea de „iarbă”, este de obicei detectată în fluidele corporale până la 30 de zile după ultima sa utilizare. Ca și alte droguri, aceasta poate fi găsită și în păr timp de câteva luni. Cea mai lungă durată înregistrată a fost de 90 de zile. Marijuana (iarba) se depistează în urină după cum urmează:
- 3 zile pentru utilizatorii ocazionali;
- 5-7 zile pentru utilizatorii moderați;
- 10-15 zile pentru utilizatorii cronici;
- >30 zile pentru cei ce administrează mai multe doze pe zi.
Specificul acestui drog este că metaboliții rezultați au capacitatea de a se lega de moleculele de grăsime, crescând timpul de eliminare a acestora din organism.
Examenul urinei este cel mai frecvent utilizat în depistarea THC.
THC poate fi detectat la o perioadă mare de timp. Astfel, în sânge: 1-2 zile, în unele cazuri, până la 25 de zile. Pentru cei care consumă de mai multe ori pe zi, perioada de timp poate crește. După inhalare, poate fi detectat imediat; este distribuit în țesuturi, iar o parte va fi reabsorbită în sânge și metabolizată.
Cât durează să fie metabolizată marijuana?
Ingredientul activ este o substanță chimică numită THC, care este absorbită în sânge odată ce intră în organism. O parte din THC este stocat temporar în organe și în țesutul adipos. Din rinichi, THC este reabsorbit în sânge și metabolizat în ficat. Există peste 80 de metaboliți, dintre care doi sunt cei mai importanți: 11-OH-THC și THCCOOH. Testul caută prezența acestor metaboliți care rămân în organism mai mult decât THC în sine. Ele pot fi excretate prin urină și fecale.
Marijuana care este ingerată (mâncată) va rămâne mai mult timp în sistem, vârful atins fiind la 46 ore, în comparație cu cea care este fumată.
Tetrahidrocanabinolul (THC) este cea mai activă substanță și unul din constituenții principali ai plantei de marijuana (Cannabis Sativa). Acesta este conținut în variate părți ale plantei în cantități ce pot ajunge până la 12% din greutatea plantei.
THC conținut în cannabis este responsabil de principalele efecte psihoactive ale consumului de marijuana, influențează performanțele psihomotorii și determină afectarea capacității de a conduce autovehicule.
Administrarea THC prin fumat determină creșterea rapidă a concentrației sanguine a acestuia, asociată cu apariția efectelor psihoactive ale substenței, într-un interval cuprins între câteva secunde până la 10 minute. Concentrațiile sanguine ale THC-ului încep să scadă rapid, până la 80% în 30 minute, după administrarea (încetarea fumatului), însă efectele psihoactive se pot menține până la 4-6 ore.
Timpul de înjumătățire plasmatic al THC variază între 20 și 57 de ore pentru utilizatorii ocazionali și 3-13 zile pentru uzul frecvent.
Circa 40% din doză este eliminată în primele 72 de ore de la consum pe cale digestivă și 30% pe cale renală.
Pe parcursul fumatului de cannabis, mucoasă orală este expusă la concentrații crescute de THC, reprezentând un depozit din care se eliberează cantități de THC în salivă, pe parcursul a mai multor ore după oprirea fumatului, fiind responsabilă pentru pozitivarea rezultatului drugtest.
Conform literaturii de specialitate, afectarea capacității de a conduce autovehicule pe drumurile publice nu este atât de mult relaționată cu concentrațiile sanguine de THC, precum este cu concentrațiile sanguine de alcool etilic. Proporția indivizilor ce prezintă o afectare severă a funcțiilor psihomotorii crește direct proporțional cu concentrațiile sanguine de THC, dar rata de creștere este mult mai mică decât în cazul alcoolului etilic.
Primele semne de afectare a capacității de a conduce autovehicule au fost depistate la concentrații sanguine ale THC începând cu 2ng/ml (3,8 ng/ml concentrație plasmatică), depinzând de o serie de factori care variază de la persoană la persoană, precum și de frecvența cu care consumă cannabis.
Echipa noastră de avocați specializați în Drept Penal vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

ZILE DE ÎNGRIJIRE MEDICALĂ ȘI IMPORTANȚA ACESTORA
Din punct de vedere juridic, zilele de îngrijire medicală reprezintă un instrument folosit în dreptul penal care influențează în mod direct încadrarea juridică a unei fapte penale prin prisma existenței și gravității acesteia, determinând individualizarea unei eventuale pedepse.
În cuprinsul Codului Penal, la art. 193 și art. 194, sunt prevăzute o serie de infracțiuni a căror gravitate și implicit pedeapsă aplicabilă sunt stabilite în funcție de numărul de îngrijiri medicale.
Art 193 Cod Penal – Lovirea sau alte violenţe:
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
Art. 194 Cod Penal – Vătămarea corporală:
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
- a) o infirmitate;
- b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
- c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
- d) avortul;
- e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Astfel, se observă că zilele de îngrijiri medicale reprezintă un reper obiectiv
de stabilire a gravitatății infracțiunii și a pedepselor corelative, pedepsele fiind influențate de numărul de zile de îngrijiri medicale.
Un aspect foarte important îl reprezintă modalitatea de stabilire a numărului de zile de îngrijiri medicale. Acestea nu trebuie confundate cu numărul zilelor de spitalizare sau cu numărul zilelor de tratamente recuperatorii sau cu numărul zilelor necesare vindecării ori cu numărul zilelor de incapacitate temporară de muncă.
Pentru determinarea concretă a numărului de zile de îngrijiri medicale, medicul legist folosește atât criterii obiective (simptomatologia pacientului cauzată de leziuni și perioada de tratament necesară și suficientă procesului de recuperare a funcționalității în urma afectării integrității fizice) cât și criterii subiective (vârsta, eventuale comorbidități, reactivitatea individual, șa).
Practic, prin zilele de îngrijiri medicale se cuantifică gravitatea leziunilor și nu se stabilește perioada necesară tratamentului sau vindecării.
Certificatul medico-legal prin care sunt stabilite zilele de îngrijiri medicale poate fi contestat prin solicitarea unei contraexpertize Comisiei Superioare de Medicină Legală, lucru ce nu este posibil în cazul documentelor eliberate la externarea dintr-un spital sau în cazul concediilor medicale.
Institutele de medicina legală emit certificate medico-legale la cererea victimei si rapoarte medico-legale la solicitarea politiei, a parchetului sau a instantei.
Numărul de zile de îngrijiri medicale prezintă importanță nu numai pentru încadrarea juridică și pedepsirea actelor de violență, dar și în cazul accidentelor rutiere, în cazul accidentelor de muncă, în caz de malpraxis.
În concluzie, este important de reținut că zilele de îngrijiri medicale se stabilesc de către medicul legist și nu trebuie confundate cu zilele de spitalizare sau zilele de concediu medical.
Echipa noastră de avocați specializați în asigurări, daune auto, despăgubiri accidente rutiere, accidente de muncă sau malpraxis vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

DESPĂGUBIRI ACCIDENTE RUTIERE
ROLUL UNUI AVOCAT SPECIALIZAT ÎN ACCIDENTE RUTIERE
Fie că sunteți șofer, pasager sau pieton, în situația în care sunteți victimă a unui accident rutier, dacă nu sunteți vinovat de producerea accidentului, aveți dreptul la despăgubiri.
Este foarte probabil să primiți o ofertă de la compania de asigurări a persoanei vinovate de producerea accidentului și implicit de accidentarea dumneavoastră, suma oferită voluntar fiind în general cu mult sub nivelul despăgubirilor la care sunteți îndreptățiți.
Este recomandat să consultați un avocat cu experiență în accidente rutiere cât mai repede posibil după producerea accidentului.
Spre deosebire de compania de asigurări, avocatul specializat în infracțiuni rutiere va acționa în interesul dumneavoastră, evaluând cu atenție cazul și ajutându-vă să decideți cea mai bună cale de urmat în procesul legal, optimizând nivelul despăgubirilor la care sunteți îndreptățit.
Conform legislației în vigoare, asiguratorul autovehiculului vinovat are obligaţia legală de a despăgubi partea prejudiciată ca urmare a evenimentului rutier produs cu condiția ca acesta să dețină o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă la data daunei.
În situația în care autorul a rămas neidentificat sau vehiculul nu este asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule, despăgubirile se suportă din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).
Dacă apelați la un avocat de accidente rutiere specializat în obținerea de despăgubiri, avocatul va demara și vă va ghida astfel încât suferința produsă să fie despăgubită într-un mod corect.
Aveți nevoie de un avocat accidente rutiere dacă accidentul s-a soldat cu persoane rănite, cu decesul unei persoane sau dacă nu este clar cine a fost vinovat de producerea accidentului.
Despăgubirile pe care le puteți obține cu ajutorul unui avocat de accidente rutiere acoperă prejudiciul material și/sau moral suferit ca urmare a producerii de vătămări corporale sau deces, pagube reprezentând consecința lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
Dispozițiile legale în materie stabilesc limite ale valorilor despăgubirilor acordate, iar asiguratorul va încerca întotdeauna să plătească o sumă cât mai mică.
Un avocat de accidente rutiere, datorită experienței acumulate, atât prin prisma practicii cât și a cunoștințelor despre legislație, va încerca întotdeauna să valorifice la maxim drepturile dumneavoastră, obținând în general despăgubiri cu mult peste eventualele oferte emise de către asigurator.
Astfel, avocatul dumneavoastră va obţine despăgubirea fie prin conciliere directă cu asiguratorul RCA, în urma parcurgerii procedurii extrajudiciare, fie în instanţă, în urma parcurgerii tuturor etapelor unui proces penal sau civil.
Este important de înțeles că fiecare situație prezintă particularitățile sale, aspecte bine-cunoscute de către un avocat de accidente rutiere, care poate folosi fiecare informație atât în procesul de negociere, cât și în instanță, crescând șansele obținerii unor despăgubiri corecte pentru dumneavoastră.
În plus, un avocat de accidente rutiere ușurează situația parcurgerii etapelor birocratice de către victime, de către persoanele care deja au suferit în urma producerii accidentului.
În concluzie, dacă vă aflați în situația nefericită de a fi victima unui accident rutier soldat cu victime, legislația prevede posibilitatea de a primi despăgubiri pentru prejudiciul suferit.
Cuantumul despăgubirilor nu este însă unul fix, ci este influențat de o serie de elemente particulare, motiv pentru care este de preferat să apelați la un avocat specializat în accidente rutiere.
Echipa noastră de avocați specializați în despăgubiri acordate în urma accidentelor rutiere vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

ROLUL UNUI AVOCAT SPECIALIZAT ÎN IMOBILIARE
PROCESUL DE ACHIZIȚIONARE SAU DE CONSTRUIRE A UNUI IMOBIL
Tranzacțiile imobiliare sunt într-o continuă dezvoltare. În același ritm se dezvoltă însă și problemele izvorâte din încheierea contractelor din sfera imobiliară nesupuse unei verificări temeinice din partea unui avocat specializat în consultanță și litigii imobiliare.
Astfel, pentru a preîntâmpina probleme generate fie de anumite situații necunoscute, fie de reaua intenție a partenerilor de afaceri din domeniul Imobiliar, este util să apelați la un avocat de imobiliare.
Chiar și simpla achiziție a unui imobil poate antrena riscuri financiare semnificative pe care un avocat specializat în tranzacții imobiliare le poate preveni.
Litigiile imobiliare durează și necesită sume de bani considerabile, astfel că prevenirea situațiilor juridice neplăcute este simplă cu ajutorul unui avocat specializat în gestionarea tranzacțiilor cu dezvoltatorii imobiliari.
Experiența unui avocat specializat în domeniul imobiliar vă poate proteja în multe situații neprevăzute, utilizând experiența acumulată în acest domeniu și prezentând argumentele juridice necesare.
Astfel, consultanța juridică oferită de avocatul cu experiență în litigiile imobiliare pornește de la verificarea situației juridice a imobilului care vă interesează, vizează negocierea și redactarea promisiunilor de vânzare-cumpărare, a contractelor de vânzare-cumpărare precum și asistența juridică de la momentul perfectării actelor finale.
Modelele de contracte găsite pe internet nu asigură o protecție reală a intereselor dumneavoastră întrucât fiecare situație are propriile particularități care pot genera probleme specifice.
O analiză pertinentă a clauzelor contractuale din cuprinsul antecontractelor și a contractelor de vânzare cumpărare poate fi realizată doar prin emiterea de către un avocat specializat în imobiliare a unor opinii juridice specifice.
Indiferent de ce parte a unui contract vă aflați, riscurile există și necesită experiența unui avocat specializat în dreptul imobiliar și în materia litigiilor din construcții.
Avocatul va proceda la verificarea, negocierea și redactarea contractelor specifice activităților de agenție imobiliară – contracte de vizionare, contracte de exclusivitate, contracte de vânzare, contracte de închiriere, contracte de intermediere, etc.
De asemenea, un avocat cu experiență în imobiliare cunoaște elementele specifice care necesită atenție sporită și în cazul contractelor specifice din sfera construcțiilor, a dezvoltatorilor imobiliari.
În cazul persoanelor fizice, un avocat din domeniul imobiliar poate oferi consultanță atât în situațiile în care se dorește achiziționarea unei case construite sau în stadiul de proiect, cât și în situația achiziționării apartamentelor situate în blocuri noi construite.
Termenele promise și discount-urile oferite pot distrage atenția de la aspectele importante ale imobilului, care însă pot produce probleme serioase ulterior.
Astfel, viciile clădirii sau întârzierea în execuția lucrărilor pot conduce la situații stresante, prelungirea intrării în posesia imobilului și inclusiv pierderea avansului sau a întregii sume de bani plătită dezvoltatorului.
Experiența unui avocat specialist în Dreptul Imobiliar poate face diferența între achiziționarea în condiții optime, sigure a unui imobil care să aducă bucurie și achiziționarea unui imobil impropriu, cu situații stresante sau chiar pierderea unor sume semnificative de bani.
Avocatul din domeniul imobiliar verifică în amănunt situația juridică a terenului, a construcției, inclusiv a stării de solvabilitate a dezvoltatorului asigurându-se că sunteți protejat de toate situațiile generatoare de probleme, vicii ascunse sau aparente ale imobilului, calitatea asumată a finisajelor, existența sau nu a utilităților, obligațiile de branșare, de racordare la utilități și multe alte aspecte pe care un client fără experiență nu le cunoaște și nu le poate anticipa într-un mod corect.
În concluzie, în situația în care doriți achiziționarea sau construirea unui imobil, opinia de specialitate a unui avocat specializat în Dreptul Imobiliar, în consultanță și în litigii imobiliare este esențială.
Echipa noastră de avocați specializați vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

PROTECȚIA ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRII
Potrivit art. 2 din Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
Un avocat care oferă asistență împotriva discriminării vă poate explica dacă o anumită situație prin care treceți se circumscrie acestei noțiuni, astfel cum este definită de lege. Nu orice încălcare a drepturilor omului și nu orice încălcare a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege reprezintă discriminare.
Există situații abuzive care primesc o altă încadrare, aspect pe care un avocat expert în lupta împotriva discriminării îl poate lămuri.
Prin prisma experienței acumulate, un avocat va argumenta juridic dacă o anumită faptă invocată reprezintă discriminare sau nu, deoarece nu orice diferență de tratament reprezintă discriminare.
Astfel, avocatul specializat în discriminare va verifica îndeplinirea anumitor condiții necesare și obligatorii a fi îndeplinite pentru a putea fi considerate ca fiind acte sau fapte discriminatorii.
În acest sens, un avocat cu experiență în cazuri ce privesc o formă de discriminare va verifica dacă persoanele aflate în situații analoge beneficiază de un tratament preferențial care nu își găsește nici o justificare rezonabilă și obiectivă.
În ceea ce privește sancționarea unei fapte discriminatorii, OG nr. 137/2000 prezintă etapele necesare a fi parcurse.
Astfel art. 27 din Ordonanță stipulează că (1)Persoana care se consideră discriminată poate formula în faţa instanţei de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării sau anularea situaţiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxă judiciară de timbru şi nu este condiţionată de sesizarea Consiliului.*
Este de preferat ca pentru susținerea cauzei în fața instanței să apelați la un avocat specializat în cazuri de implică o formă discriminare, acesta cunoscând atât specificul materiei discriminării, cât și, bineînțeles, normele de procedură aplicabile.
Alin. (4) și alin. (5) din art. 27 (Ordonanța de Guvern 137/2000) dezvoltă aspectele care trebuie avute în vedere:
(4)Persoana interesată va prezenta fapte pe baza cărora poate fi prezumată existenţa unei discriminări directe sau indirecte, iar persoanei împotriva căreia s-a formulat sesizarea îi revine sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a principiului egalităţii de tratament. În faţa instanţei se poate invoca orice mijloc de probă, respectând regimul constituţional al drepturilor fundamentale, inclusiv înregistrări audio şi video sau date statistice.
(5)La cerere, instanţa poate dispune retragerea sau suspendarea de către autorităţile emitente a autorizaţiei de funcţionare a persoanelor juridice care, printr-o acţiune discriminatoare, cauzează un prejudiciu semnificativ sau care, deşi cauzează un prejudiciu redus, încalcă în mod repetat prevederile prezentei ordonanţe.
Discriminarea poate fi săvârșită la nivel individual, instituțional sau colectiv, poate fi negativă sau pozitivă, discriminarea poate fi directă sau indirectă.
Indiferent de situație, dacă vă simțiți discriminat în societate, la locul de muncă, la instituția de învățământ, la un loc de joacă, de relaxare, oriunde, vă sfătuim să vă adresați unui avocat care oferă asistență pentru astfel de cazuri și care are experiența necesară în promovarea de plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau direct în instanța de judecată.
Drepturile și libertățile dumneavoatră merită apărate și protejate, iar un avocat expert, care luptă împotriva discriminării cunoaște pârghile necesare.
Echipa noastră de avocați specializați vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE

Refuzul prelevării de probe biologice și consecințele juridice
O situație des întâlnită de către un avocat de infracțiuni rutiere o reprezintă situația șoferilor care refuză prelevarea de probe biologice.
Din punct de vedere al încadrării juridice, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice reprezintă infracțiune astfel cum este prevăzută de art. 337 Cod Penal Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Această infracţiune are ca situaţie premisă solicitarea expresă din partea organelor de poliţie rutieră adresată conducătorului auto de a se supune prelevării de mostre biologice, în ambele modalităţi normative, atât în cazul refuzului, cât şi în cazul sustragerii conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.
Prin noțiunea de probe biologice se înțelege recoltarea de mostre de sânge sau urină, aceste mostre fiind necesare pentru a fi stabilită alcoolemia sau prezența altor substanțe.
Dacă vă aflați în situația în care ați refuzat recoltarea de probe biologice și a fost întocmit dosar penal, un avocat specializat în infracțiuni rutiere vă poate asista și reprezenta cu succes interesele.
Astfel, un avocat de infracțiuni rutiere stăpânește pârghiile procedurale în vederea urgentării soluționării dosarului.
Totodată, acesta vă poate îndruma în administrarea probelor în favoarea dvs., astfel încât să crească șansele obținerii unei soluții favorabile.
Infracţiunea de refuz de a se supune recoltării probelor biologice se consumă instantaneu, astfel încât revenirea asupra refuzului consemnat în procesul-verbal nu mai are relevanţă cu privire la existenţa infracţiunii, aceasta fiind comisă în momentul în care conducătorul autoturismului a spus „nu” şi, în fapt, şi-a şi manifestat conduita negativă, nepermiţând asistentei/medicului să procedeze la recoltarea probelor.
Împrejurarea că la peste 3 ore de la conducerea autoturismului şi consemnarea refuzului, conducătorul auto s-a supus recoltării probelor biologice nu înlătură caracterul penal al faptei prev. de art. 337 alin. (1) C. pen. şi, pe cale de consecinţă, nici răspunderea penală pentru aceasta.
Un avocat cu experiență în infracțiuni rutiere cunoaște toate aspectele relevante pentru speță, aspecte care se pot omite și care în realitate pot influența în mod definitoriu, într-un sens pozitiv sau negativ, soluția pronunțată în dosarul penal.
Există situații în care refuzul este bazat pe afecțiuni medicale, însă susținerea trebuie justificată prin acte medicale și nu doar prin simple afirmații, în caz contrar urmând a fi reținută săvârșirea infracțiunii.
Totodată, nu este recomandat refuzul bazat pe argumentul fobiei de ace întrucât conform jurisprudenței instanțelor acest aspect nu a fost reținut ca fiind o afecțiune medicală care să justifice refuzul de recoltare.
În privința tuturor acestor situații aveți nevoie de sfatul pertinent al unui avocat specializat în infracțiuni rutiere întrucât textul de lege de incriminare a faptei nu cuprinde situațiile speciale cu care vă puteți întâlni.
Jurisprudența instanțelor de judecată, adică soluțiile pronunțate în situații similare, este însă cunoscută unui avocat de infracțiuni rutiere, prin prisma experienței, ceea ce cu siguranță reprezintă un atu în soluționarea cauzei dvs.
Echipa noastră de avocați specializați în infracțiuni rutiere vă stă la dispoziție!
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE