Exista posibilitatea sa fiti parte intr-un contract de asigurare, fie in calitate de persoana fizica, fie in calitate de persoana juridica, si sa intervina un risc acoperit prin polita, dar totusi asiguratorul sa nu plateasca indemnizatia de asigurare sau despagubirea. In acest caz, trebuie sa stiti ca exista posibilitatea sa apelati la un specialist, care va ajuta sa obtineti obligarea asiguratorului atat la plata drepturilor ce vi se cuvin, cat si la plata penalitatilor, dobanzilor si a cheltuielilor de judecata.
Majoritatea contractelor de asigurare fac parte din categoria contractelor de adeziune (contracte ale căror clauze nu se negociază). La încheierea acestor contracte, clienții sunt rareori informați complet în privința drepturilor lor. Această vădită disproporție de putere dintre societatea de asigurare și clientul său se manifestă la intervenirea riscului asigurat, când asigurătorul trebuie să plătească despăgubirea.
Asigurarea locuințelor. Obținerea indemnizației de asigurare în caz de producere a riscului.
În cazul în care s-a produs o daună locuinței dumneavostră, asigurarea obligatorie (PAD) și asigurarea facultativă trebuie să acopere despăgubirile. În limita sumei asigurate, asigurătorul datorează contravaloarea reparațiilor necesare și a bunurilor distruse ca urmare a producerii riscului asigurat (inundație, incendiu, etc.)
Accident rutier. Despăgubiri pe cale amiabilă sau judecatorească. Vătămare corporală sau deces.
In cazul in care incercarea de rezolvare a litigiului pe cale amiabila esueaza dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu se opresc aici. Daca este vorba despre un eveniment rutier, vinovatul de accident va raspunde pentru fapta sa – dupa caz – contraventional, civil, penal. Incheierea asigurarii de raspundere civila auto (RCA) este obligatorie prin lege. Prin urmare, in toate cazurile de mai sus, despagubirile materiale si morale ce vi se cuvin – in calitate de tert pagubit – vor fi acoperite de asiguratorul RCA al persoanei vinovate, de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sau de Fondul de garantare. Aceasta protectie prin asigurare este valabila si in cazul in care vinovatul de accident sunteti chiar dvs., cu exceptia daunelor produse autovehiculului pe care il conduceati si a daunelor materiale si morale generate de vatamarea dvs.
Daca ati trait experienta unui accident rutier si ati suferit o vatamare corporala (de la cea mai usoara pana la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viata in pericol) trebuie sa stiti ca aveti dreptul la repararea prejudiciului material si moral cauzat prin vatamarea corporala. Suma de bani ce va fi suportata de asigurator va acoperi costurile pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vatamarii. In acelasi timp, suma trebuie să ofere victimei o satisfactie compensatorie adecvata, pentru a o determina să revină la o stare de echilibru psihologic dupa suferinta provocata de accident.
Daca accidentul rutier v-a pricinuit o suferinta afectiva, prin decesul unei fiinte apropiate, aveti dreptul sa recuperati de la asigurator o serie de daune. In primul rand, trebuie sa recuperati daunele materiale: cheltuielile de inmormantare, pierderea de venit consecutiva decesului intretinatorului. Aveti insa dreptul si la daune morale, care sa va atenueze sentimentele de frustrare cauzate de evenimentul rutier care a provocat moartea victimei.
Exista posibilitatea ca, in urma evenimentului rutier, autovehiculul dvs. sa fi fost distrus partial sau total. Aveti dreptul si in acest caz sa recuperati costurile daunei de la asigurator. In cazul in care responsabil de producerea coliziunii este un alt participant la trafic, dauna se poate recupera de asiguratorul de raspundere civila al autovehiculului vinovat. In cazul in care autorul accidentului sunteti chiar dvs., puteti recupera dauna de la asiguratorul facultativ pentru avarii (emitentul politei CASCO) cu conditia ca dvs. sa fi incheiat in prealabil o astfel de polita.
Asigurarea de răspundere profesională. Accidente de muncă. Culpa profesională. Răspunderea antreprenorului
Orice activitate comercială presupune riscuri. În cazul unei erori sau al unui accident este important să vă cunoașteți drepturile în relația cu asigurătorul dumneavostră de răspundere civilă. Dacă sunteți angajat și ați suferit un prejudiciu din culpa angajatorului, aveți dreptul la despăgubiri. Totodată, dacă practicați o profesie liberală, asigurarea de răspundere vă protejează de riscuri în limita sumei asigurate. Apelați la un avocat specializat în domeniul asigurărilor pentru a vă spori șansele unui rezultat favorabil în relația cu asigurătorul de răspundere.
Cabinet de avocaturĂ