Cu ajutorul unui avocat specializat în accidente rutiere vă puteți valorifica dreptul la despăgubire în urma unui accident rutier, fie că este vorba despre prejudicii aduse autoturismului, fie că este vorba despre o vătămare corporală (evaluată prin zile de îngrijiri medicale) sau de un deces al unei persoane apropiate.
În România se produc anual aproximativ 8600 de accidente rutiere, aflându-ne pe locul doi între statele Uniunii Europene. În România, în anul 2020, 812 persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier. În anul 2021 au fost 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004. România are cel mai mare număr de decese în accidente rutiere raportat la populație: 85 de morți la un milion de locuitori.
Încheierea asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie prin lege. În lipsa asigurării, legislația internă și internațională a creat mecanisme de protecție a victimelor accidentelor rutiere, în toate cazurile. Prin urmare, în cazul în care autoturismul este asigurat, daunele materiale si morale ce vi se cuvin – în calitate de terț păgubit – vor fi acoperite de asigurătorul de raspundere civila auto (RCA) al autoturismului condus de persoana vinovata.
Daune auto. Daune morale și daune materiale pentru vătamare corporală. Când aveți dreptul la despăgubiri? Cuantum daune morale. Despăgubiri pietoni.
Dacă ați trăit experiența unui accident de mașina și ați suferit o vatamare corporala (de la cea mai ușoară până la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viața în pericol) trebuie să știți că aveți dreptul la repararea prejudiciului material și moral cauzat prin vătămarea corporală. Cele mai frecvente cazuri in acest domeniu sunt, din păcate, cele în care sunt implicați pietonii. Suma de bani ce va fi suportată de asigurător va acoperi costurile pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vătămării.
În același timp, suma stabilită cu titlu de daune morale pentru vatamarea corporala trebuie să ofere victimei o satisfacție compensatorie adecvată, pentru a o determina să revină la o stare de echilibru după suferința provocată de accident.
Certificatul medico-legal eliberat de institutiile de medicină legală este utilizat pentru evaluarea gravității vătamarii corporale. Acesta se eliberează fie la cerere, în termen de 30 de zile de la data producerii accidentului, fie ulterior, prin intermediul poliției. În funcție de durata îngrijirilor medicale (indicatorul poartă denumirea de „zile de îngrijiri medicale”) și de numeroși alți factori (afectarea vieții sociale, profesionale, familiale), societățile de asigurare care au emis asigurarea RCA pentru autoturismul vinovat vor fi obligate la plata unor despagubiri.
Zilele de ingrijiri medicale sunt un indicator prin care apreciază gravitatea vătămării corporale. Prin durata îngrijirilor medicale în sensul prevederilor legale se înţelege intervalul de timp necesar traumatizatului de a urma un tratament medical real; el este independent de acordarea de concedii medicale (care reprezintă perioada de incapacitate temporară de muncă); totodată durata îngrijirilor medicale nu este întotdeauna concordantă cu durata spitalizării, existând posibilitatea ca aceasta din urmă să fie mai mică, continuându-se cu tratamentul în sistem ambulatoriu. Mai concret, prin durata îngrijirilor medicale din punct de vedere medico-legal se înţelege strict intervalul în care traumatizatul a urmat efectiv sau a necesitat tratament medical pentru leziunea suferită şi pentru complicaţiile legate cauzal de aceasta, dar este independent de constituirea de sechele, care nu beneficiază de intervenţii terapeutice.
Astfel, deşi rămân în afara sferei de evaluare medico-legală SECHELELE sunt consecinţe postraumatice importante, cu rol important în aprecierea gravităţii vătămării.
Având în vedere că în legislaţia din România nu identificăm niciun criteriu de cuantificare (de dimensionare valorică) a prejudiciului moral, consecutiv atingerilor aduse integrităţii corporale şi sănătăţii, revine doctrinei sarcina de a formula astfel de repere. Astfel, doctrina ultimelor ani a conturat câteva PRINCIPII, pe care instanţele de judecată le pot lua în considerare (cu valoare orientativă, desigur), cu atât mai mult cu cât acestea au o importanţă reprezentativă pentru stabilirea unor măsuri reparatorii adecvate şi – pe cât posibil – unitare în jurisprudenţă.
Daune morale și daune materiale ca urmare a decesului unei persoane apropiate în accident. Despăgubiri accidente rutiere cu deces.
Dacă evenimentul rutier v-a pricinuit o suferință afectivă, prin pierderea unei ființe apropiate, aveți dreptul să recuperați de la asigurător o serie de daune. În primul rând, trebuie să recuperați daunele materiale: cheltuielile de înmormântare, pierderea de venit consecutivă decesului întreținătorului. Aveți însă dreptul și la daune morale, care să vă atenueze sentimentele de suferință cauzate de evenimentul rutier care a provocat moartea victimei.
Accidentul rutier soldat cu decesul unei persoane va fi anchetat de poliție, deschizându-se un dosar penal pentru „ucidere din culpă”. Orice persoana care poate dovedi un prejudiciu (rudele apropiate, concubinul, persoane cu care defunctul își împârțea viața) au dreptul la despăgubiri. Temeiul legislativ este articolul 1391 alin.2 din Codul Civil: „Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu”.
Daune materiale ca urmare a avarierii autoturismului. Despăgubiri reparații autoturism.
Există posibilitatea ca, în urma evenimentului rutier, autovehiculul dvs. să fi fost distrus parțial sau total. Aveți dreptul și în acest caz să recuperați prejudiciul echivalent cu reparatia autovehiculului de la asigurător. Pentru a putea cuantifica paguba este necesar să vă adresați unui service auto (la alegerea dumneavostră), apoi asigurătorul RCA va deconta reparația sau, în caz de daună totală, va achita diferența dintre valoarea de piață a autovehicului și valoarea epavei.
Proces penal accident auto.
Accidentul rutier poate face obiectul unui dosar penal (în care vinovatul este judecat pentru vătămarea corporală din culpă sau uciderea din culpă). Acest lucru nu trebuie să vă sperie sau să vă descurajeze. Despăgubirile materiale si morale pot fi obținute pe latura civilă din cadrul acelui procesul penal. Asigurătorul RCA participă la proces în acest scop (având calitatea de parte responsabilă din punct de vedere civil) și va fi obligat să achite daunele care cad în sarcina inculpatului, vinovat de accident. Procesul penal va fi deschis doar în cazul unui deces sau în situația în care victima necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale sau a avut vreuna dintre următoarele consecinţe: o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei. Pedeapsa pentru vătămarea corporală din culpă în cazul unui accident rutier este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda, iar în cazul uciderii din culpa vorbim despre închisoarea de la 2 la 7 ani.
Autovehiculul vinovat nu are asigurare RCA? Autorul accidentului nu este identificat?
În cazul în care autorul a rămas neidentificat sau nu era asigurat, răspunderea este a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din Romania – Direcția Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, iar modalitatea de stabilire a despagubirilor urmează aceleași reguli ca în cazul asigurătorilor RCA.
Autovehiculul vinovat era asigurat RCA de o societate de asigurare din străinătate?
Victimele accidentelor de circulație beneficiază de un sistem de despăgubire convenit prin convenții internaționale (Carte Verde) și Directive Europene, după caz. Dacă oricare dintre urmările negative ale accidentelor rutiere se produc în timp ce vă aflați pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să știți că și în acest caz sunteți protejat prin asigurare. Polițele își extind efectele și în afara teritoriului României, potrivit Directivei 2009/103/CE deținătorii de polițe de asigurare auto obligatorie din toate țările UE beneficiază de acoperire la circulația cu autovehiculul pe întregul teritoriu al UE. De asemenea, în afara UE, societățile de asigurări emit documente de tip „Carte Verde”, având același obiect.
Insolvența asigurătorului RCA. Daune asigurător aflat în faliment.
În cazul în care autovehiculul vinovat era asigurat de o societate de asigurare ce se află în faliment, în limita sumei de 500.000 lei, dspăgubirile materiale și morale vor fi achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Sunteți vinovat de producerea unui accident rutier?
Această protecție prin asigurare este valabilă și în cazul în care vinovat de producerea accidentului sunteți chiar dvs., cu excepția daunelor produse autovehiculului pe care îl conduceați si a daunelor materiale si morale generate de vătămarea dvs. Aceste din urmă categorii de daune pot fi si ele despăgubite de asigurător, în măsura în care dvs. ați încheiat în prealabil o asigurare facultativă pentru avarierea autovehiculului (de tip CASCO) și/sau o asigurare facultativă pentru accidente de persoane. În aceste cazuri, despăgubirea are un caracter indemnitar și vi se cuvine în baza contractului de asigurare pe care dvs. l-ați încheiat cu asigurătorul dvs.
CONTACTEAZĂ-NE