
AVOCAT DROGURI LA VOLAN ◦ Aparatele drug-test și rata de „fals-pozitiv”
Un raport recent al Consiliului Superior de Medicină Legală ne indică că în anul 2023, doar 62% dintre testările consumului de droguri desfășurate în trafic au fost ulterior confirmate de medicii legiști.
Cu alte cuvinte, din cele 3.009 de persoane testate pozitiv în trafic, doar 1.858 de persoane au consumat într-adevăr substanțe psihoactive, restul de 1.151 de persoane fiind complet nevinovate și suferind pe nedrept reținerea permisului de conducere pentru mai multe luni de zile, până la sosirea rezultatelor analizelor.
Poliția rutieră din România utilizează aparate „drug test” marca Dräger, iar modelul folosit de polițiști se numește DrugTest 5000, ce poate identifica următoarele droguri: Amfetamină, Benzodiazepină, Delta-9- tetrahidrocanabinol (THC) (canabis), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă și ketamină.
Dacă rezultatul testului rapid efectuat în trafic este pozitiv, conducătorul auto este condus la spital sau la institutul de medicină legală pentru recoltarea probelor biologice (sânge și urină) și îi este automat reținut permisul de conducere, fără drept de circulație până la prelucrarea analizelor.
În România, există doar cinci laboratoare la care se testează prezența drogurilor în sânge, respectiv la institutele medico-legale din București, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Cluj. Din acest motiv, de la depistarea pozitivă în trafic până la aflarea adevărului legat de consumul de droguri la volan pot trece chiar și șase luni de zile. Astfel, conducătorul auto care nu a consumat nicio substanță psihoactivă, dar a fost testat pozitiv, suferă o mare nedreptate din cauza unui aparat de testare cu o rată de eroare deosebit de mare. Din păcate, legea nu prevede o procedură diferită nici pentru conducătorii auto aflați la prima abatere și nici pentru cei fără cazier auto.
Un avocat specializat în apărarea persoanelor acuzate de consum de droguri la volan vă poate oferi consultanța juridică adecvată și poate dezvolta o strategie de apărare pentru a obține rezultate favorabile în cel mai scurt timp.
Ce pedeapsa riscați dacă ați fost prins conducând sub influența drogurilor?
România a impus o politică de “toleranță zero” față de conducerea sub influența substanțelor interzise, ceea ce înseamnă că nu este admis niciun nivel de astfel de drog în sânge. Conducerea sub influența substanțelor psihoactive (drogurilor) este considerată infracțiune și este pedepsită conform articolului 336 alin. (2) din Codul Penal cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda penală. Totodată, refuzul de a vă supune analizelor de sânge în vederea stabilirii prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Ce substanțe sunt interzise la volan?
Pe lângă substanțele cele mai comune în consumul de droguri din România (canabisul, ecstasy, cocaina, heroina, amfetamină, metadonă, metamfetamină și ketamină), noțiunea de „substanţe psihoactive” din cuprinsul normei de incriminare a art. 336 alin. (2) din Codul penal include substanțele prevăzute de:
◦ Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare;
◦ Legea nr. 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri;
◦ Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.
Echipa noastră de avocați se mândrește cu o vastă experiență și cunoștințe solide în domeniul legislației rutiere și al acuzării pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Am reprezentat cu succes numeroși clienți în fața instanțelor de judecată și am obținut mereu rezultate favorabile. Suntem familiarizați cu legile și regulamentele din această materie și suntem în permanență actualizați cu privire la ultimele modificări legislative.
Contactați-ne pentru a afla cum vă putem ajuta și pentru a vă oferi sprijinul necesar în această situație dificilă.
CONTACT Cabinet de avocatură AVRAM, AVRAM & STROE